Bagrina Bukovska

Negotinska autohtorna sorta grožđa

Bagrina Negotinska autohtorna sorta grožđa

Grožđe bagrine ima crvenkastu, tamnije obojenu pokožicu u odnosu na druge bele sorte, kao i veoma upečatljive organoleptičke karakteristike, pa traži pažljiv pristup tokom vinifikacije. Bagrina nudi jedinstven aromatski profil u kom se prepoznaju sveže kajsije, mango, žalfija, seno, cvet jasmina i beli čaj. Punog je tela, kremaste strukture, ali istovremeno veoma mineralna i čvrsta. Rad sa bagrinom za vinara i enologa izuzetno je uzbudljiv, posebno jer se radi o rekonstrukciji stare sorte i autentičnog vina. Bagrina izuzetno mineralna i fenolna vina pa je tokom vinifikacije neophodan izuzetan oprez kako bi vino bilo u potpunom balansu.

Mladen Dragojlović, enolog

Tehničke karakteristike 2018

Sortni sastav: Bagrin 100 %

Akohol: 12,5 % vol.

Sadržaj šećera: 1,2

Opis

Boja: Žuta sa blago zelenkastom nijansom na obodu čaše.

Miris: Kombinacija herbalnih, cvetnih i voćnih aroma. Prisutne su arome belog cveća, borove smole, miris kajsija, breskve i letnjih jabuka. Prisutna mineralnost na mirisu..

Ukus: Mineralno, umereno puno, kremasto, voćno i čisto. Naknadni ukus dugačak i postojan.

Vina Negotinske Krajine