Godina 2017. bila je jedna od najboljih u proteklih deceniji. Počela je tiho, umereno toplo, sa pomalo vlažnim prolećem, a nastavila se izuzetno sunčanim letom. Vinograd Kremenjača ima svoj poseban vodni režim i jedna okrepljujuća julska kiša omogućila je kabreneu da nastavi svoj uspon ka vrhu. Kao što joj i ime kaže Kremenjača je prepuna kamena, silikatnog sedimenta. Ovaj kamen u vinogradu odbija svetlost i čuva toplotu sunca, pa grožđe okupano svetlošću nakuplja puno ekstrakta i mirisnih materija izuzetne složenosti. Iako je godina bila izdašna, to ne znači da nije bilo puno polsa u vinogradu. Lepo vreme nas je inspirisalo da ga maksimalno iskoristimo i proizvedemo savršen kberne. Ovo je godina koja je dala crvena vina za pamćenje, poređenje i čuvanje. Valdimir Hadžić, vinogradar
Svake godine ultimativni cilj je da se napravi najbolji mogući Kremen. Ova godina je bila jako dobra, ali u isto vreme jako zahtevna. Vina iz toplih godina često budu previše koncentrisana, bez elegancije i finoće. Međutim, teroar Kremenjače pomogao nam je da kreiramo vino koje je snažno, ali u isto vreme ima svežinu, eleganciju i balans svih komponenata. Nije bilo lako, ali stvorili smo veliko vino. Miris je slojevit i raskošan. Arome šljiva, crne ribizle, eukaliptusa, lista duvana i kafe su dominantne, i tek će se razvijati daljim odležavanjem. Sadržaj tanina je visok, ali kvalitet je izvanredan, pa su oni mekani i u odličnom balansu sa kiselinama. Ukus vina je čist, voćan i veoma dugotrajan. Mladen Dragojlović, enolog
Sortni sastav: Cabernet sauvignon 90 %, Merlot 10 %
Vinograd: Kremenjača, selo Tamnič, Rajačko Vinogorje, Negotinska Krajina
Berba: 2017
Alkohol: 14,7 % vol.
Šećer: 2,8 g/l
Kisleline: 6,00 g/l
pH: 3,68
Odležavanje: 12 - 15 meseci u bariku (225l), 50 % novih barik buradi
Potencijal za čuvanje: 3 - 10 godina
Za Kremen su idealni klasična kaberne čaša većeg tela i temperatura od 16 do 18 stepeni.
Odležali rib-eye odrezak, srednje pečen biftek, sporo pečena svinjska rebra, jagnjeći kotleti, juneći gulaš.