Matalj vinarija Negotinska Krajina
 
Vina Matalj vinarije
Terasa Chardonnay
Terasa Sovinjon beli
Kremen Kamen
Kremen Cabernet Sauvignon
MAtalj Bagrina
 
Vinarstvo Matalj vinarija
Vinogradi Matalj vinarija
Brosure Matalj vinarije
Kontakt Matalj Vinarija
 
 
Terase Chardonnay 2012

 

Terase Chardonnay 2012  
 
 

GROŽĐE
100% šardone

VINOGRAD
Na nadmorskoj visini od 120 m vinograd Dunavska terasa prostire se se na zaravni iznad reke Dunav. Raznovrsno i strukturalno zemljište sastavljeno uglavnom od rečnih nanosa šljunka, peska i gline, jedinstvena klima sa dosta sunčanih dana, malo padavina i hladne septembarske noći stvaraju uslove za optimalno sazrevanje sa jedne strane, a opet očuvanje kiselina i svežine kod belih sorti grožđa.
Nadmorska visina: 120 m
Prinos: 5-7 t/ha
Površina 12 ha
Zemljište: siromašni rečni nanosi šljunka, peska i gline
Padavine: 550mm/godišnje

ZABELEŠKE VINARA
Ovo vino je nastalo od grožđa koje je maceriralo 6 sati, nakon ceđenja fermentacija je rađena na veoma niskim temperaturama kako bi se sačuvao aromatski kompleks. Deo šire je fermentisao u inox sudovima, a deo u baricima od srpskog i francuskog hrasta i nakon toga odležavalo u istim baricima još 4 meseca. Celokupna količina vina je odležavala na talogu kvasca (surlie).

OPIS
Vino je obojeno svetlo žutom bojom. Na mirisu su dominantne voćne note uz ton mineralnosti. Kruška, dinja i kajsija su arome koje dominiraju, ali koje su prožete diskretnim aromama tosta, vanile, jezgrastog voća i putera. U ustima vino je izuzetno skladno, kremasto, puno, ali i sveže i vibrantno.

Služiti ga uz rečnu ribu poput štuke, smuđa, zatim uz jastoga, uz jela ili salate sa blago kremastim sosom ili dresingom

TEHNIČKI PODACI:
Ukupne kiseline: 5,6 g/l
pH: 3,33
Alkohol: 14,0 vol%

♦ Preuzmite PDF
Terasa | Chardonnay 2012


     
     
VINA | VINARSTVO | VINOGRADI | MEDIA | KONTAKT Facebook, Google plus, Google Map
2014 MATALJ VINARIJA NEGOTIN - SRBIJA