Terasa

Chardonnay

GROŽĐE

100% šardone

VINOGRAD

Na nadmorskoj visini od 120 m vinograd Dunavska terasa prostire se se na zaravni iznad reke Dunav. Raznovrsno i strukturalno zemljište sastavljeno uglavnom od rečnih nanosa šljunka, peska i gline, jedinstvena klima sa dosta sunčanih dana, malo padavina i hladne septembarske noći stvaraju uslove za optimalno sazrevanje sa jedne strane, a opet očuvanje kiselina i svežine kod belih sorti grožđa.
Nadmorska visina: 120 m
Prinos: 5-7 t/ha
Površina 12 ha
Zemljište: siromašni rečni nanosi šljunka, peska i gline
Padavine: 550mm/godišnje

ZABELEŠKE VINARA

Ovo vino je nastalo od grožđa koje je maceriralo 6 sati, nakon ceđenja fermentacija je rađena na veoma niskim temperaturama kako bi se sačuvao aromatski kompleks.
Deo šire je fermentisao u inox sudovima, a deo u baricima od srpskog i francuskog hrasta i nakon toga odležavalo u istim baricima još 4 meseca.
Celokupna količina vina je odležavala na talogu kvasca (surlie).

OPIS

Vino je obojeno svetlo žutom bojom.
Na mirisu su dominantne voćne note uz ton mineralnosti.
Kruška, dinja i kajsija su arome koje dominiraju, ali koje su prožete diskretnim aromama tosta, vanile, jezgrastog voća i putera. U ustima vino je izuzetno skladno, kremasto, puno, ali i sveže i vibrantno.
Služiti ga uz rečnu ribu poput štuke, smuđa, zatim uz jastoga, uz jela ili salate sa blago kremastim sosom ili dresingom

TEHNIČKI PODACI

Ukupne kiseline: 5,6 g/l

pH: 3,33

Alkohol: 14,0 vol%

Preporučujemo ga uz rečnu ribu poput štuke, smuđa, jastoga, uz jela i salate sa blago kremastim sosom ili dresingom.
Vina Negotinske Krajine